Predsedníctvo Novej väčšiny minulý pondelok mimoriadne zasadlo s jediným bodom programu: vylúčenie jedného z vyše 800 členov hnutia. Išlo o Jána Feranca, ktorého meno sa objavilo v médiách v súvislosti s kauzou Horné Plachtince. Z hnutia bol vylúčený okamžite, ako vedenie zistilo, že tento človek sa spolu s desiatkami ďalšími stal niekoľko týždňov dozadu členom hnutia.

Predseda Daniel Lipšic v ten istý deň odvolal z funkcie okresného predsedu hnutia, ktorý Jána Feranca do hnutia doviedol.

O tom, že od začiatku išlo zo strany zainteresovaných osôb o provokáciu, svedčí aj fakt, že kópia zápisnice z predsedníctva určená pre vylúčeného člena bola vybraným médiám doručená v rovnakom čase: osem dní po predsedníctve a v deň, keď prípad Regionálnej Obstarávacej Agentúry musel branno-bezpečnostnému výboru NR SR vysvetlovať minister vnútra R. Kaliňák.

Hnutie Nová väčšina konalo v tejto veci "do troch sekúnd". A bude tak konať vždy ak zistí, že do jeho radov sa infiltrovali podobné pochybné osoby. Provokáciám bývalých predstaviteľov SIS sa nie vždy dá zabrániť. Kľúčové však je sa s nimi okamžite vysporiadať po ich odhalení.