Väčšina ,,expertov” má v odpovedi na túto otázku jasno: ,,Lebo dostávame oveľa menej poľnohospodárskych dotácií ako iné krajiny v Európe!” A týmto ,,expertom” sa podarilo tieto dotačné ,,kaleráby” natlačiť do hláv veľkej časti obyvateľstva. Mýtus o nedostatočných dotáciách je však úplne falošný. Príčina nedostatku slovenských potravín leží priamo na Slovensku. 

Štatistický úrad EÚ (Eurostat) pedantne už dlhé roky sleduje a zverejňuje sumár všetkých poľnohospodárskych dotácií - či už zo zdrojov EÚ alebo jednotlivých krajín. 

Dotácie - lokálne aj z EÚ - sa v agrosektore poskytujú na základe tzv. spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP). Ciele pri jej vzniku boli definované jasne a logicky - zabezpečovať potravinovú sebestačnosť (teda dostatočné množstvo primerane kvalitných potravín) krajín Európy, podporovať pracovné miesta v poľnohospodárstve a stabilizovať ceny potravín.

Všetko veľmi rozumné ciele. A takmer vo všetkých krajinách EÚ aj rozumne vykonané a dosahované. Ako to ale vyzerá na Slovensku?

Dotácií je na Slovensku dosť

Najprv sa teda pozrime na mýtus o nedostatočnej výške dotácií. Samozrejme, porovnávať absolútne sumy dotácií krajín ako 400tisícová Malta a 81miliónové Nemecko nemá zmysel.

Aby sme ich mohli porovnávať, musíme ich prepočítať na rovnakú porovnávaciu základňu podľa cieľov, ktoré chceme dosiahnuť - produkcia a zamestnanosť. A čo pri takomto porovnaní hovoria čísla Eurostatu?

Každých 100 eur potravín je v EÚ priemerne dotovaných (v prepočte všetkých foriem dotácií) sumou necelých 15 eur. Na Slovensku je to ale až polovicu viac! Suma dotácií prepočítaných na 100 eur potravín predstavuje 22 eur. 

Inak povedané, s danou sumou dotácií by sme mali vyprodukovať potraviny za viac ako 1 miliardu eur navyše oproti súčasnosti - a stále by sme boli len priemerom v EÚ. Čo by táto miliarda priniesla? Potravinovú sebestačnosť pre Slovensko (teda saldo zahraničného obchodu s potravinami by bolo neutrálne).

Drahá práca

A ako to vyzerá s plnením druhého cieľa - zamestnanosťou v agrosektore? Rovnako katastrofálne. Prepočítanie všetkých dotácií na jedného poľnohospodára v EÚ hovorí, že na udržanie pracovného miesta sa priemerne poskytuje 6 tisíc eur každoročne (čo vôbec nie je málo).

A aká je suma na Slovensku? 9,3 tisíc eur! Oproti priemeru EÚ viac o 55 percent. Takto nám uniká, len pri dosiahnutí priemernej efektívnosti, viac ako 50 tisíc nových pracovných miest!

Na plnenie nosných (pôvodných) cieľov CAP dostávajú slovenskí poľnohospodári o polovicu peňazí viac, ako ich priemerní európski partneri. Je úplne evidentné, že v sume dotácií problém nespočíva, tam sa sťažovať nemôžeme - skôr naopak. Čím si teda máme vysvetliť neschopnosť agrosektora vyprodukovať dostatok slovenských potravín?

Celý článok nájdete tu: 309008/komentar-marcela-klimeka-preco-je-v-obchodoch-malo-slovenskych-potravin/